Претражи овај блог

субота, 3. март 2012.

Vitaminska ishrana za dobro zdravlje


Banane ne vole jabuke                                                                                             
Jabuke se ne „slažu“ sa ostalim vrstama voća jer ispuštaju etilen, jedinjenje iz klase ugljovodonika, koji utiče na sazrevanje voća. Ako ostavite jabuku da neko vreme stoji pored banane, ova će veoma brzo da pocrni.
Ali nisu samo banane te koje „ne vole“ jabuke. Isto će se desiti i ako kivi, mango ili dinju ostavite neposredno pored jabuke. Voće će prebrzo da prezri i propadne.
Gde da držite povrće
Papriku, krastavac, tikvice, patlidžan i paradajz ne treba kupovati na veliko i stavljati u frižider. Prema rečima ovog bečkog stručnjaka, navedenim vrstama povrća nije mesto u hladnom. Čak naprotiv, one su baš veoma osetljive na hladnoću. Kada je u hladnom, povrće ne može da razvije svoju specifičnu aromu. To je moguće samo ako se povrće čuva na sobnoj temperaturi. U frižideru može da se desi suprotno. Paradajz, na primer, može da razvije veoma neprijatan ukus i da bude neukusan. Skladištenjem paradajza u frižideru njemu se pre svega uništava likopen koji jača srce i krvotok i smanjuje rizik od dobijanja raka.
Vitamini lako beže
Bankhofer takođe savetuje da se povrće ne kuva predugo, jer ono tokom kuvanja izgubi najviše svojih hranljivih materija. Najbolji način pripreme povrća je kuvanje na pari. Na taj način skoro svi vitamini i minerali u povrću ostanu sačuvani. Prema rečima Bankhofera, povrće spremljeno na ovaj način je ujedno i najukusnije.

Нема коментара:

Постави коментар