Претражи овај блог

понедељак, 7. јануар 2013.

Saveti za roditelje dece u HBI



Ako je vašem detetu dijagnostikovana hronična bubrežna insuficijencija normalno je da se osećate uznemireno, nemoćno i uplašeno. Kada Vi i Vaša porodica prihvatite bolest deteta i stanje u kom se dete nalazi možete primeniti neki od ovih korisnih saveta:
Naučite što više možete o bolesti i terapiji i svoje znanje prenesite detetu, iznenadićete se kako i mala deca neke stvari mnogo bolje prihvate nego odrasli.
Ohrabrujte dete da postavlja pitanja u vezi bolesti ne samo Vama već i medicinskom osoblju. Ono će često pitati nešto čega se Vi niste setili ili ste smatrali da je glupo pitanje.
Nemojte objašnjavati detetu više od onoga što može da razume ali ga nemojte ni lagati i izvinjavati se za procedure koje se moraju uraditi.
Objasnite detetu da su lekari, sestre i ostalo medicinsko osoblje na njihovoj strani i da ponekad moraju da urade nešto što ih boli ili je neprijatno kako bi se oni osećali bolje.
Aktivno učestvujte u nezi deteta:
Probajte da napravite odnos međusobnog poštovanja i poverenja između Vas i medicinskog osoblja koje vodi brigu o vašem detetu
Upišite sve bitne datume i intervencije koje je vaše dete imalo, ovo će vam pomoći kada se susretnete sa novim lekarom
Trudite se da budete sa detetom kad god možete prilikom njegovog boravka u bolnici i obavezno ponesite neku omiljenu igračku i knjigicu
Pomozite detetu da preuzme kontrolu nad svojom bolešću:
Trudite se da održavate dnevnu rutinu čak i u toku hospitalizacije koliko god je to moguće
Objasnite detetu njegovim rečnikom čime se bave lekari, sestre, laboranti, čemu služe bolnice. Upoznavanje deteta sa nepoznatim prostorom i nepoznatim ljudima otklanja veći deo straha. Objasnite da su svi oni tu samo da njemu pomognu.
Budite kreativni u osmišljavanju načina kako da dete pomogne u svojoj nezi na taj način ga pripremate za kasnije a i osećaće da ima kontrolu nad nečim što mu se dešava.
Pomozite detetu da razume i da se pridržava ograničenja u ishrani:
Čak i detetu od 2-3 godine možete na jednostavan način objasniti šta znači dijetetski režim ishrane. Deca često više sarađuju što se tiče ishrane nego odrasli.
Neka vaše dete napravi listu omiljene hrane i neka ide sa vama da pitate dijetetičara šta od toga i u kojoj meri može da se ubaci u ishranu
Nemojte u kući držati namirnice dostupne detetu koje ne sme da jede. Probajte da se prilagodite njegovoj ishrani.
Šta god radili nikada nemojte podmićivati dete da jede. Ova metoda skoro nikada ne uspeva a može dovesti vremenom do jako neprijatnih situacija.
Nemojte dozvoliti da Vam vreme terapije kvari dan i remeti planove
Čak i malo dete će popiti i najgori lek ako shvati da nema izbor.
Kod beba i male dece koristite špriceve za davanje lekova jer su doze preciznije, lakše se daje ne morate kašičicom da dete ne bi povezivalo lekove sa hranom i prednost je što se ne osećaju neprijatni mirisi nekih lekova.

Vaše dete nema izbora da li će ili neće piti neke lekove ali mu pružite izbor kako će ih popiti i kada ste u mogućnosti i u koje vreme.
Kada napravite raspored držite se njega, neprijatnosti je mnogo lakše prevazići kada se ne odlažu.
Neki lekovi se moraju uzimati uz hranu. Nemojte ih davati za kuhinjskim stolom ili na nekom mestu koje može vezati za hranu nego probajte dok gleda omiljenu emisiju ili crtani u dnevnom boravku.
U koliko vaše dete ima ograničenja unosa tečnosti koristite da tu tečnost unosi nakon leka.
Delite svoja iskustva sa drugima:
Nemojte se izolovati, razgovarajte sa medicinskim osobljem i sa drugim roditeljima.
Tražite pomoć od prijatelja i rodbine. Velika je verovatnoća da žele da pomognu ali ne znaju kako.

Нема коментара:

Постави коментар