Претражи овај блог

четвртак, 21. фебруар 2013.

Poremećaj mokrenja kod dece


Poremećaj mokrenja

Poremećaj mokrenja spada u jedan od najmasovnijih problema kod dece. Javlja se kod dece uzrasta od četiri godine. Tada se smatra da je dete dovoljno veliko da nauči da mokri u nošu i prestane da koristi pelene. Jako često se i kod dece starije od 4 godine javljaju „nezgode“ u toku noći. Kada se problem nastavi do detetove šeste ili sedme godine smatra se da ima poremećaj mokrenja i treba se obratiti pedijatru jer može biti znak većeg problema.
Često dolazi do poremećaja mokrenja ako dete ima urinarnu infekciju, što će pedijatar prvo proveriti.

Šta uzrokuje poremećaj mokrenja?

Kako deca rastu obično uspevaju da kontrolišu mokrenje kako u toku dana tako i noću. Međutim mnogo dece nastavlja sa mokrenjem u krevet do svoje šeste, sedme pa i do petneste godine. Ovo može imati jedan ili više navedenih razloga:
·         Neka deca suviše čvrsto spavaju i nemogu da se probude kada im je bešika puna
·         Neka deca proizvode više urina u toku sna nego druga
·         Neka deca imaju manje razvijenu (manji kapacitet)bešiku nego druga
·         Deca koja duže vreme ne koriste pelene i naglo se pojavi mokrenje u snu često su prošla neku stresnu situaciju
Mokrenje u krevet jako često ne potiče od lenjosti deteta da nauči da koristi nošu ili psihološki problem tako da kazna u tim slučajevima nije preporučljiva i nema nikakav efekat. Primena kazne kod dece sa ovim problemom mogu da izazovu psihološki problem.

Kada će moje dete prestati da mokri u krevet?

Većina dece preraste ovaj problem ali je teško reći kada će prestati samo od sebe. Svako dete je drugačije. Sa 10 godina svako 20-o dete mokri u krevet dok je sa 15 godina svako 100-todete ima taj problem.. Mnoga deca su jako uznemirena ovim problemom i shvataju to kao lični neuspeh. Može da dodje do povlačenja, odbijanja da prespavaju kod druga ili drugarice i straha da se njihov problem neotkrije.

Da li postoji terapija za poremećaj mokrenja?

Da. Postoje specijalizovani pedijatri koji se bave rešavanjem ovih problema. Ono što vi možete da uradite za vaše dete u trenutku kada s problem pojavi je sledeće:
Ograničite detetu unos tečnosti pre spavanja, pogotovo sokove sa kofeinom (kole i gazirana pića)
Neki roditelji bude decu u toku noći jednom ili dva puta. Ovo može pomoći da krevet ostane suv ali retko doprinosi rešenju problema.
Vežbe bešike takodje nemaju puno efekta pogotovo ako dete ima problem sa zadržavanjem urina i u toku dana.
Alarmi. Ovo može da bude delotvoran način da pomogne detetu da oseti kada mu je bešika puna i upozori na početak  mokrenja. Alarm je osetljiv na vlagu i ispušta jak signal ili vibraciju tako da probudi vaše dete kada treba da mokri. Kod neke dece se dešava da ne čuju alarm što znači da imaju čvrst san i da je to razlog mokrenja u krevet. U koliko alarm deluje to je jedina dugoročna metoda koja postaje uspešna već nakon nekoliko nedelja.
Mokrenje u krevet može biti i nasledna pojava. Kod oba roditelja kod kojih je uočen taj problem od desetoro dece sedmoro imaju isti problem. Kada je to slučaj sa jednim roditeljem onda od desetoro dece problem se javlja kod četvoro.

Medikamenti

Postoji niz medikamenata koji se koriste u ovim slučajevima. Kao i svi medikamenti tako i ovi mogu imati nuspojave tako da je najbolje da se posavetujete sa detetovim pedijatrom šta je najbolje za njega. Lekar može preporučiti i kombinaciju lekova i neke od ovih metoda ali ni to nije garancija uspešnosti.
Retko se dešava da je deci sa ovim problemom neophodno dalje testiranje. Testiranje je neophodno u sledećim slučajevima:
  • Kada se mokrenje uporno nastavlja i danju
  • Urinarne infekcije
  • Problemi sa crevima
  • Problemi prilikom mokrenja
Neki od testova podrazumevaju ultrazvuk bešike i bubrega i rengen.
Kako noćno mokrenje u krevet ne bi ostavilo dugoročne posledice savetujemo roditeljima da:
  • Objasnite detetu šta je noćno mokrenje
  • Objasnite detetu da noćno mokrenje nije ničija krivica (ni njegova ni  vaša) i da će vremenom prestati.
  • Imajte otvorenu diskusiju o tome sa detetom i bližnjima
Kod dece sa mentalnim zastojem u razvoju je normalno da im treba više vremena da nauče da koriste nošu, kao i to da se kod njih češće dešava da ne mogu da kontrolišu mokrenje danju nego noću.
Neznači  da deca koja imaju poremećaj mokrenja imaju i problem sa bubrezima. Pedijatar  će razmotriti tu mogućnost ako se nastavi dnevno mokrenje i urinarne infekcije kao i problem bešike.

Moje dete nije imalo problem sa mokrenjem dok mu se nisu rodili brat ili sestra

Deca koja su naučila da koriste nošu i ostaju suva duži vremenski period mogu dobiti problem izazvan stresom kakav hoće da pričini dolazak prinove u porodicu, polazak u školu ili bilo kakva kriza u porodici.
Jako je važno za porodicu da shvati da to nije detetova krivica.
Najbolja terapija detetu je da ima poverenje i podršku od strane okoline.

Da li moje dete treba da nastavi da nosi pelene u toku terapije?

Preporučljivo je koristiti pelene u toku terapije jer smanjuju neprijatnosti i roditeljima i deci od mokrenja direktno u krevet. Neki psiholozi tvrde da ovaj način prolongira rešenje problema, to još nije dokazano.

Kako objasniti detetu mokrenje u krevet i to što mu se dešava?

Objasnite detetu da njegovi bubrezi prave urin koji se spušta cevčicama u bešiku. Bešika je kao balon koji zadržava urin u sebi. Na izlazu postoji mišić koji zadržava urin u njoj. Kada je bešika puna taj mišić šalje signal mozgu da je bešika puna u on opušta mišić puštajući urin napolje.
Objasnite detetu da bi sve funkcionisalo kako treba sve mora da radi perfektno:
  • Bubrezi moraju da naprave određenu količinu urina
  • Bešika mora da zadržava i javi mozgu kada je puna
  • Tada mozak mora ili da zadrži mišić do jutra da ne pusti urin ili da ga probudi kako bi koristio tolet

Нема коментара:

Постави коментар