Претражи овај блог

недеља, 9. фебруар 2014.

Anemija

Anemija (malokrvnost)

Hronični bubrežni bolesnici mogu se osećati umorno i iscrpljeno. Vrlo često se radi o anemiji odnosno o stanju u kom telo nema dovoljno crvenih krvnih zrnca (eritrocita). Crvena krvna zrnca prenose kiseonik iz pluća u sva tkiva i organe. Kiseonik je kao gorivo koje omogućava energiju za rad mišića i organa. Nedostatak kiseonika uzrokuje umor.

Bubrezi koji normalno funkcionišu stvaraju hormon  koji se zove eritropoetin, a ima važnu ulogu u stvaranju eritrocita. Uporedo sa slabljenjem funkcije bubrega slabi sposobnost bubrega da stvara eritropoetin što može uzrokovati anemiju.

Koji su simptomi anemije?

Jedna od najčešćih posledica anemije je slabost i malaksalost, dok ostali simptomi uključuju: vrtoglavicu, glavobolju, gubitak koncentracije i seksualne želje, ubrzani rad srca i zamor. Kada Vam svakodnevne aktivnosti postanu preteške trebate se obratiti lekaru da utvrdi da li se možda radi o anemiji.

Da li je moguće sprečiti i/ili lečiti anemiju?

Kod bolesnika sa hroničnom bolesti bubrega obično postoji manjak eritropoetina, koji je moguće nadoknaditi sa određenim lekovima. Mogu se davati u venu (i.v. -intravenski) ili ispod kože (s.c.-subkutano). Osim eritropoetina za stvaranje eritrocita vrlo je važno i gvožđe koje bolesnik može uzimati oralno (p.o. -per os) ili davati i.v. injekcijama.

Kako lekar može utvrditi anemiju?

Pomoću jednostavnih nalaza krvi može se utvrditi broj eritrocita (hemoglobin), kao i količina gvožđa u organizmu (ukupno-feritin i raspoloživo-transferitin)

FERITIN: To je protein koji skladišti gvožđe dok se ne pokaže potreba za njim. Posao lekara je da odredi kada treba početi odnosno prestati lečenje sa gvožđem. Kod ozbiljnih infekcija postoji mogućnost da telo zadrži gvožđe u zalihama koje ne može iskoristiti, zbog čega je nivo feritina visok, a hemoglobin nizak. U tom slučaju, treba prvo izlečiti infekciju a nakon toga nastaviti lečenje.


ZASIĆENOST TRANSFERITINA: Transferitin je protein koji uzima gvožđe iz proteina koji ga skladišti (feritin) odnosno preuzima gvožđe koje bolesnik preuzima kao lek 

2 коментара:

  1. Vitamin C pomaže apsorpciji željeza. List koprive, kupine i melasa šećerne trske su jako dobri za liječenje anemije

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Listovi koje ste pomenuli jesu dobri ali kod bubreznih bolesnika je problem podizanje kalijuma I fosfora koriscenjem tih namirnica pa treba voditi racuna.

      Избриши